‘intimiteit’ een menselijke kwaliteit

Onderlinge verbondenheid is een basale behoefte van elk mens.                                             Die kan oppervlakkig zijn maar ook intens en intiem. 

Zo spreken we van een leuke avond als we het gezellig met elkaar hebben gehad. Maar wanneer we elkaar in ‘wezen’ hebben mogen ontmoeten, dan spreek je van een intiem contact.
Intiem contact is een direct persoonlijk contact.                                                                           Er bestaan dan geen barrières, er wordt geen druk op elkaar uitgeoefend, integendeel: een intiem contact is een open en bevrijdend contact.
Waar worden we dan van bevrijd ?
Van alle beslommeringen die ons opeisen; van de begrenzingen die we onszelf opleggen;  van de ergernissen en normeringen, die alle het contact verengen.
Intimiteit is een ‘open’ zijnswijze die gekenmerkt wordt door een oprechte, waarderende en bekrachtigende beweging naar elkaar toe.                                                                          Intimiteit is een nabijheidscontact waarin je de ander laat weten: ik bewonder je, je bent me dierbaar. Dat kan in woorden, met een gebaar, in stilte en door aanraking. 
Die diepe intimiteit ervaren partners als ze in elkaars nabijheid kunnen zeggen: ‘ ik hou van jou.’ Dat zeg je niet primair om wat iemand doet of presteert, maar veeleer om de persoon die de ander is: om het gehoor, de warmte, de tederheid, de woorden, de koestering en de nabijheid die de ander biedt.
En binnen die intimiteit is het goed thuiskomen.